Arz-talep dengesizliği kuru gıdada fiyat farklılıklarına neden oldu.
Arz-talep dengesizliği kuru gıdada fiyat farklılıklarına neden oldu.
Pirinçte rekolte artışı fiyatlara aşağı yönde negatif baskı yaratırken, nohut,
barbunya, içbakla ve sarı mercimekte ise tam tersi yaşanıyor. Düşük rekolte nedeniyle
sarı nohutun kilosu toptancıda 4-5 TL, beyaz nohut 5-6 TL, iç bakla 4-5 TL, sarı
mercimek 2.45 - 2.70 TL, barbunyanın ise 4-5 TL arasında alıcı buluyor. Bombay
fasulyenin fiyatının ise 6-6.50 TL arasında seyrettiğini belirten Reis Gıda AŞ
Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, ithal ürünlerde de fiyatların farklı olmadığını
söyledi. Pirinç fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 20, son üç ayda ise toptanda
yaklaşık yüzde 10 gerilediğini kaydeden Reis, kurugıda da ithalat yaptığımız
ülkelerinde fiyatlarını bizim piyasaya göre belirlediğini kaydetti.İç piyasadaki
fiyat hareketlerinin uluslararası piyasalarda da görüldüğünü belirten Reis, nohut
ithalatı yaptığımız Çin'de de yaşanan sel nedeniyle nohut fiyatlarının yükseldiğini
vurguladı. Diğer alternatif pazarlardan Hindistan ve Meksika'da da durumun farklı
olmadığının altını çizen Reis sözlerine şöyle devam etti; "Hasad zamanı bizden sonra
olan ve nohut ithal ettiğimiz Çin'de de yaşanan sel nedeniyle fiyat artışı yaşanıyor.
Keza Hindistan ve Meksika'da geç hasad nedeniyle fiyat artışı söz konusu. Kuru gıda
ürünlerinde fiyat istikrarını ürün çeşitliliğini yakalayarak sağlayabiliriz."
İçbakla üretimi geriledi fiyatlar yükseldi
90 yıllarda 50 bin ton civarında olan iç bakla üretimi 20 bin tonların altına
indiğini vurgulayan Reis, "iç baklanın kilosu şu an 4-5 TL arasında. En büyük
müşterimiz İtalya. Ve şuan iç piyasada yok denecek kadar az ürün var. Üreticileri
bilgilendirerek azalan bu rekolteyi tekrar yükseltmeliyiz" dedi.
Popcorn mısır 3 TL
Geçen yıla göre fiyatı yüzde 50 civarında artan bir diğer ürünün ise patlatmalık
(Popcorn) mısır olduğunu belirten Reis sözlerine şöyle devam etti: "Patlatmalık
mısırın fiyatı geçen sene 2 TL idi. Şimdi 3 TL. Bu mısır çeşidini daha önce
Endonezya'dan ithal ediyorduk. GDO tartışmaları. İthalatı engelledi. Üretim yetersiz.
Yurt içinde Aydın, Çine ve Tarsus'ta ekimi yapılmakta. Fiyatı artan bir diğer ürün
ise bombay fasulye. Fiyatı şuan 8 TL civarında. Üretim sıkıntısı var. Çin'den ithal
ediyoruz. Üretimini artırmak için çiftçileri yönlendirebiliriz." .
Pirinç fiyatları son üç ayda yüzde 10 geriledi
Pirinçteki fiyat düşüşünün üreticiyi zor durumda bıraktığının altını çizen Reis
şunları kaydetti; "Son yıllarda ekim alanlarındaki artışa paralel rekolte de arttı.
Bu da fiyatlara yansıdı.Fiyat düşüşlerini engellemek için Trakya'da çeltik
üreticileri piyasaya ürün vermeyi bile denediler. Ama hala fiyatlar geriliyor.
Geçtiğimiz yıl 3.20 TL olan Gönen Baldo pirinç 2.85 TL'ye kadar geriledi. Pirinç
fiyatların düşmeye devam etmesi halinde üretici küsebilir. Bu da gelecek sezon için
üretim alanlarının daralması demektir. Önlem alınmalı. Aksi halde gelecek yıllarda
tekrar ekim alanlarının daralması ve ithalat artışı söz konusu olabilir."
Toprak ve su kaynaklarının uygun biçimde kullanılması, geliştirilmesi ve gereken yerlerde ıslah edilmesi gibi tarımın etkinliğinde büyük rol oynayan; Sulama, Drenaj, Arazi ıslahı, Tarımsal inşaat, Tarımsal hidroloji, Toprak ve su koruma mühendisliği, Arazi toplulaştırması, Kırsal yerleşim planlaması bölümün eğitim-öğretim ve araştırma alanlarını oluşturmaktadır. Bölüm mezunları; Kamu Kuruluşlarında veya Özel Şirketlerde çalışma olanağı bulurlar. Kamu kuruluşları arasında Üniversitelerin ilgili bölümleri, D.S.İ. (Devlet Su İşleri), Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı sayılabilir. Ayrıca, Sulama Birlikleri, Sulama Kooperatifleri gibi tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar ile sulama alet ve ekipmanı üreten özel şirketler, proje büroları v.b yerlerde çalışabilmektedirler