ÇİFTÇİLERE KÖTÜ HABER
02 Ocak 2013 Çarşamba Saat 10:49
Kuyu sularına sayaç zorunluluğu getiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu suların fazla kullanımını engellemek için her kuyu için belli bir su kullanma limiti belirledi.

‘Sayaç taktık, istediğimiz kadar su kullanırız, kullandığımız kadar öderiz’ düşüncesi söz konusu olamayacak.

YERALTI sularında meydana gelen azalma nedeniyle kuyu sularına sayaç zorunluluğu getiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu suların fazla kullanımını engellemek için her kuyu için belli bir su kullanma limiti belirledi. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, “Herkesin belli bir su kullanma kapasitesi olacak. ‘Sayaç taktık, istediğimiz kadar su kullanırız, kullandığımız kadar öderiz’ düşüncesi yanlış. Bu uygulama sayesinde tarım ile ilgilenen çiftçilerimizin damla sulamaya geçmelerini öngörüyoruz. Böylece, hem toprak kurtulacak, hem verim artacak” dedi.

SAYAÇLAR TAKILDI

DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, küresel ısınma, yağışların azalması ve yüzey sularının yetersizliği nedeniyle yeraltı suyu kullanımına olan talebin arttığını bildirdi. Bu nedenle sürdürülebilir bir yeraltı suyu yönetimi için rezerv-çekim ilişkisinin modern sulama sistemleri ile desteklenerek kontrol altında tutulmasının zorunlu hale geldiğini söyleyen Özkaldı, DSİ Bölge Müdürlüklerinin şartlarına göre belirlenen ön yüklemeli su ve elektrik sayaçları gibi ölçüm sistemlerinin kullanıcılar tarafından yeraltı suyu kuyularına monte edildiğini söyledi.

14 MİLYAR METREKÜP

Özkaldı, şunları söyledi: “Yeraltı suyu rezervleri kısıtlı. Türkiye’nin toplamda 112 milyar metreküp kullanılabilecek suyu var. Bunun 14 milyar metreküpü yeraltında. Bazı yerlerde özellikle yer üstü suları kısıtlı olduğundan insanlar tarım yapabilmek için yeraltı suyunu kullanıyor. Kullanılınca da su seviyesi düşüyor. Bu da bize yüksek enerji maliyeti getiriyor. Su kaynaklarının azalmasına sebep oluyor.

KONTÖR GİBİ OLACAK

Bu nedenle bir çalışma başlattık. Her bir havzada rezerve bağlı olarak ne kadar kullanılması gereken su varsa bunu kuyulara tahsis ettik. Her kuyunun kullanabileceği su miktarını belirledik. Bir anlamda kontör gibi. İsteyen verdiğimiz suyu bir ayda kullanır isteyen 5 ayda. Ama izin verilen su miktarı bittikten sonra fazladan su kullanımı olmayacak. Yani harcanan su kadar fatura ödenecek ama fazla harcamak isteyen kişiye izin verilmeyecek.”