Küçükbaş Hayvan Islah Çalışması Keçi Sayısını Yüzde 11 Artırdı
13 Nisan 2014 Pazar Saat 12:35
Küçükbaş hayvan ıslahına yönelik çalışmalar, her geçen yıl azalan koyun ve keçi sayısında artış sağlıyor.

Küçükbaş hayvan ıslahına yönelik çalışmalar, her geçen yıl azalan koyun ve keçi sayısında artış sağlıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 5 yıl önce başlattığı 'Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı' projesi ile koyun sayısında yüzde 7, keçi sayısında yüzde 11 artış olduğu belirtildi. 2013 yılında, bir önceki yıla göre koyun sayısının 27 milyon 425 bin 233 baştan 29 milyon 284 bin 247 başa, keçi sayısının 8 milyon 357 bin 286 baştan 9 milyon 225 bin 548 başa çıktığı bildirildi. 

Küçükbaş hayvanlarda et ve süt verimi yüksek kültür melezi irklarına karşı bir yönelme olduğu ifade edildi. Islaha bağlı yerli koyun sayısı yüzde 6,2, merinos koyunu sayısı yüzde 17,4, tiftik keçisi sayısı yüzde 5,2, kıl keçisi sayısı yüzde 10,5 arttış olduğun belirtildi. 

Irk ıslahına bağlı Merinos koyunu sayısı 1 milyon 532 bin 651 baştan 1 milyon 799 bin 81 başa, yerli koyun sayısı 25 milyon 892 bin 582 baştan 27 milyon 485 bin 166 başa çıktı. Kıl keçisi sayısı 8 milyon 199 bin 184 baştan 9 milyon 59 bin 259 başa, tiftik keçisi 158 bin 102 baştan 166 bin 289 başa ulaştığı kaydedildi. 

Küçükbaş hayvan ırk ıslahına bağlı en başarılı ilin Izmir olduğu proje kapsamında ıslaha Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı anaç başı 35 lira destekleme bulunuyor. Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde koyun ve keçide ırk ıslahı et verimliliğine, Akdeniz Bölgesi Toroslarda ise süt verimliğine göre yapılıyor. 

'HER BEYAZ KEÇI SAANEN KEÇISI DEĞILDIR'

Türkiye ilk keçi ithalini Izmir'de Izmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği aracılığıyla Azerbaycan'a yaptı. Birlik Başkanı Özer Türer, yaptığı açıklamada, bakanlığın Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı projesi ile küçükbaş koyun ve keçide düşüşün önüne geçtiğini söyledi. Türkiye'nin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde dünyada potansiyeli en güçlü ülke olduğunu belirten Türer, süt verimini arttırmak içinde koyun ve keçide et ve süt verimi yüksek ırkların yetiştirilmesinin gerektiğini kaydetti. Koyun ve keçide ırk ıslah çalışmasının süt ve et verimi yanısıra kayıt altına alma ve sürekli takip etmeyide sağladığını belirten Türer, bu bağlamda her beyaz görünen keçinin saanen keçisi olmayacağının iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. 

Dünyada her geçen gün keçi ve koyun süt ve süt mamüllerine yönelik talebin arttığına dikkat çeken Türer, Kanada, Ispanya, Fransa, Almanya ve Israil gibi ülkelerin taleplere cevap vermede yetersiz kaldığını kaydetti. 

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Üstüner ile birlikte birliklerinin ırk ıslahına yönelik çalışma yaptığını başta Sakız ırkı koyunu ve kıl keçisi, tiftik keçisi Halep ve Kilis keçi türlerinin korunması ve süt verimliği üzerine başarılı çalışmalar yaptıklarını söyledi. Türer, "Ülkemiz, koyun ve keçi yetiştiriciliğinde dünyada en güçlü ülke. Bu potansiyel gücümüzü çok iyi bilmeliyiz. Bu bağlamda ırk ıslahına özel önem vermeliyiz. Ülkemizde 5 yıl önce küçükbaşta ırk ıslahına bağlı çalışmalar koyun ve keçi sayısında artışı sağladı, hemde süt ve et verimiliğini artırdı. Günümüzde keçi ve koyun peynirine yönelik tapel artıyor. Iç piyasa taleplerine yetemiyoruz. Keçi ve koyun peynirinde geniş çaplı bir ihrtacat için ırk ıslahı çalışmasına özel önem verilmeli. Bu sebeple 'Her beyaz keçi saanen değildir'. Beyaz diye saanen ırkı diye bir keçi alırsınız süt verimi düşük olur. Aslında satın aldığınız saanen keçisi değildir, kıl keçisinde melezlemedir." diye konuştu. 

DÜNYA MARKASI KEÇI VE KOYUN PEYNIRLERI MANAVGAT'TA ÜRERILIYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Evrenseki beldesinde 180 dönüm arazi üzerine kurulu bulunan Rani Çiftiliği'nin sahibi turizmci Yılmaz Sezer, çiftçiklerinde ırk sılahına yönelik küçükbaş koyun ve keçi yetiştirdiklerini söyledi. Çiftliklerinde başta kıvırcık, Sakız koyun türleri ile saanen keçi türlerini olmak üzere bir çok ırkın var olduğunu belirten Sezer, çiftliklerinde dünya markası keçi ve koyun peyniri ürettiklerini ve ihracını da yaptıklarını kaydetti. 

Ibradı Kıl Keçisi Yetiştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Yüksel, Torosların coğrafı yapısına uygun en verimli küçükbaş hayvanın kıl keçisi olduğunu kaydetti. Kıl keçilerinin, muhtemel hastalıklara karşı vücut direncinin yüksek olduğunu belirten Yüksel, Toroslarda ekolojik dengenin korunmasının kıl keçisi ırkının korunmasından geçtiğini kaydetti. Bölgede koyun ve keçi beslenmelerinin yüzde 98'nin çayır, mera ve otlaklardan sağladığını aktaran Yüksel, iklim yapısına bağlı saanen keçisinin bölge iklim yapısı adaptasyonuna uyum sağlamada zorluk çektiğini dile getirdi. Yüksel, "Iyi bir sürü yönetimi eğitimi ve ıslah çalışmasıyla bölgemizde koyun ve keçi sayısı artışında önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inanıyorum. Torosların coğrafi ve iklim yapısına en uygun küçükbaş hayvan kıl keçisi."dedi